Question
Güncellenme tarihi:
23 Şub 2015
- Rusça
- Ukraynaca
-
İngilizce (ABD)
-
Lehçe
-
Almanca
Lehçe hakkında soru
Dziś ve Dzisiaj arasındaki fark nedir?Sadece örnek cümleler vermekten çekinmeyin.
Cevaplar
Read more comments
- Lehçe
I don't see any difference at all. "Dziś" sounds more formal and in normal conversation you would use "Dzisiaj" - which sounds better and is easier to pronounce (probably because of the amount of vowels)
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Rusça
- Ukraynaca
Thanks for clarification. I've also heard, that "Dzień dzisiejszy" do not recommend to use?
- Lehçe
Note "Dzień dzisiejszy" is noun. But "dzisiaj" is adverb. We really rarely use "Dzień dzisiejszy". I cannon even think of example that would sound natural.
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
"W dniu dzisiejszym" to bardziej oficjalna forma i można ją spotkać głównie w mediach i urzędowych notatkach lub dokumentach. W powszechnym użyciu są raczej "dzisiaj" i "dziś".
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
Ale istnieje też wyrażenie "na dzień dzisiejszy", z którym można się czasem spotkać. Przykład: "Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie Ci nic na ten temat powiedzieć, ale możliwe, że w przyszłym tygodniu się więcej dowiem."
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/;7444. TL;DR "na dzień dzisiejszy" is highly unrecommended.
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
http://youtu.be/ov-Sh8UDnhU
The phrase exists anyways ;) Something like "highly unrecommended" sounds pretty ridiculous to me. Like as if there was a "god" of language.
Bu cevap yardımcı oldu mu?