Question
Güncellenme tarihi:
1 Eki 2022
- Rusça
- Ukraynaca
-
İngilizce (ABD)
-
Lehçe
Lehçe hakkında soru
Kupić ci coś?
Kupić ci chleb? ne anlama geliyor?
Co oznacza „ci”?
Cevaplar
Read more comments
- Lehçe
Oznacza osobę do której się zwracamy. Możesz powiedzieć "kupić Ci coś" gdy idziesz do sklepu i chcesz zapytać się danej osoby czy czegoś nie potrzebuje. Przyjęło się, że piszemy to z dużej litery "Ci" wyrażamy tym szacunek do danej osoby.
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Rusça
- Ukraynaca
Rozumem. Dziękuję ci!
Właśnie się dowiedziałem, że to skrót od „tobie”.
- Lehçe
@genna-tokarev
To nie jest skrót, tylko inna forma. Podobnie "mi" i "mnie".
Nie należy rozpoczynać zdania od "ci" i "mi". Używamy ich tylko w środku zdania.
Odwrotnie "mnie" i "tobie" - nie używamy w środku zdania.
Kupić ci chleb?
Tobie kupiłem ten chleb!
Smakuje mi ten chleb.
Mnie ten chleb nie smakuje.
Highly-rated answerer
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Rusça
- Ukraynaca
- Lehçe
Witam, czy uciekł Pan przed mobilizacją? Jeśli tak to popieram
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Rusça
- Ukraynaca