Question
Güncellenme tarihi:
23 Eyl 2022
- Japonca
-
Almanca
-
Arapça
-
İngilizce (ABD)
Türkçe hakkında soru
yapmak ve etmek arasındaki fark nedir?Sadece örnek cümleler vermekten çekinmeyin.
Cevaplar
Read more comments
- Türkçe
Böyle bir yer hayal etmek çok güzel.
Bu başarıyı elde etmek icin çok çabaladım.
Lütfen beni sinir etme!
Nazli'yi çok küçük yaşta gelin ettiler.
Naz yapma lütfen,hadi gel sinemaya gidelim.
Yemek yapmak bana kendimi iyi hissettirir.
Ödev yapmak öğrenmeyi pekistirir.
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Japonca
- Türkçe
@myna3
etmek = する
yapmak = する、やる、作る
「etmek」は名詞で作られた動詞だけで使われます。近年は新しい動詞を作るために使われないと思います。事前形成された動詞で存在します。
独自な文では、「作る」と「する」の両方は「yapmak」として使われます。最近、名詞で動詞を作るために「yapmak」が使われます。
~~~~~~~~
例えば:
|etmek|
teşekkür etmek = 感謝する / 礼を言う
halletmek = 克服する
fark etmek = 気づく
hayal etmek = 想像する
tercih etmek = 好む (to prefer)
hükmetmek = 支配する
not etmek = メモする
telaffuz etmek = 発音する
hissetmek = 感じる
yolculuk etmek = 旅行する
yardım etmek = 手伝う、助ける
telefon etmek = 電話する
...
「etmek」の代わりに「yapmak」が使われたら、意味は「作る」になりました。でも、いつも自然な言い方になりません
。例えば:
telefon = 電話
telefon etmek = 電話する
telefon yapmak = 電話を作る
his = 感じ
hissetmek = 感じる
his yapmak = 感じを作る (不自然です)
hüküm = 支配
hükmetmek = 支配する
hüküm yapmak = 支配を作る (不自然です)
|yapmak|
Ne yaptın? = 何をしたの?
yemek yapmak = ご飯を作る
Bu yemeğin yapılışını biliyor musunuz? = このご飯の作り方を知っていますか?
Ne yapsak ki... = (私たち) どうしようかな...
arkadaş yapmak/edinmek = 友達を作る
spor yapmak = スポーツ/運動する
spor etmek = (不自然)
banyo yapmak = お風呂に入る
banyo etmek = (不自然)
名詞で動詞を作るために使われる助動詞を覚えるしかないと思います。
Highly-rated answerer
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Japonca