Question
Güncellenme tarihi:
4 Nis 2017
- Lehçe
-
İngilizce (Birleşik Krallık)
Kapalı soru
İngilizce (Birleşik Krallık) hakkında soru
Did ne anlama geliyor?
Cevaplar
Read more comments
- Rusça
- İtalyanca
Really it doesn't mean anything but it is used to do questions in the past for exemple 'What did you eat yesterday ?'
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- İngilizce (Birleşik Krallık)
- Basitleştirilmiş Çince (Çin)
Past tense for "to do"
"I did my homework"
Showing you have completed your homework sometime before you have said this
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
"Did" to II forma czasownika "do"- robić ( do, did, done).
Występuje w czasie przeszłym "Past Simple".
1. I do my homework after school. ( robię/odrabiam moje zadanie domowe po szkole ) CZAS TERAŹNIEJSZY
2. I did my homework after school. ( zrobiłem/am zadanie domowe po szkole)
CZAS PRZESZŁY
W zdaniach twierdzących w czasie Past Simple używamy drugiej formy czasownika, np.:
I WENT to the cinema. - poszedłem/poszłam do kina (went- druga forma czasownika go)
W pytaniach "did" jest operatorem i występuje po nim I forma czasownika, np. : "DID you GO to the cinema?"- Czy poszedłeś/poszłaś do kina?
"DID you BUY a bag?"- czy kupiłeś/aś torbę?
W przeczeniach używamy "did not" lub didn't ( krótka forma did not, mniej oficjalna) oraz I formy czasownika,np.:
"I DID NOT/DIDN'T GO to the cinema"
Bu cevap yardımcı oldu mu?