Question
Güncellenme tarihi:
24 Haz 2022
- Rusça
-
Japonca
-
Lehçe
-
Fransızca (Fransa)
Lehçe hakkında soru
dość ve dosyć ve wystarczy/wystarczająco arasındaki fark nedir?Sadece örnek cümleler vermekten çekinmeyin.
Cevaplar
Read more comments
- Lehçe
There is a very small difference between dość and dosyć. You can use it in the same type of sentence
Mam dosyć twojego zachowania.
Mam dość twojego zachowania.
But there is a difference between wystarczy and wystarczająco. We use wystarczy when we have enough of something.
- Już wystarczy, bo będzie za dużo.
Wystarczająco is and adverb. With that word we can say that there is enough of something.
- Jest już wystarczająco, dziękuję.
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Rusça
@aniadudzic ale jak dobrze pamiętam to można również powiedzieć coś w stylu "już dość" czy to tak się nie mówi
- Lehçe
Też można i będzie to znaczyło to samo co ,,jest już wystarczająco"
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Rusça
- Lehçe
Nie, to inne zdanie ale znaczy dokładnie to samo ;))
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Rusça