Question
Güncellenme tarihi:
Deleted user
7 Ağu 2021
Lehçe hakkında soru
dać prztyczka w nos
ne anlama geliyor?
Cevaplar
Read more comments
- Lehçe
Dać pstryczka w nos.
Kiedy ktoś jest bardzo pewny siebie i uważa, że wie wszytko, a Ty jednak udowaniasz mu, że tak nie jest.
Przykład:
Zosia była pewna swoich odpowiedzi na teście i przemądrzała sie jaki to ten test był łatwy. Po ogłoszeniu wyników okazało się, że nie odpowiedziała poprawnie na ani jedno pytanie tym samym dostała pstryczka w nos.
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
Można powiedzieć "dać PRZTYCZKA w nos" lub "dać PSTRYCZKA w nos". Ja często spotykałem w tekstach "prztyczek". To słowo oznacza kiedy palec wskazujący opierasz na kciuku i naprężasz, a potem zwalniasz ten palec wskazujący i uderzasz w coś. W tym przykładzie - uderzasz w nos. W języku codziennym dość żadko spotykane słowo.
Highly-rated answerer
Bu cevap yardımcı oldu mu?
Deleted user
- Lehçe
- Lehçe
Literally it describes this action in the picture.
Figuratively it can mean "to teach someone a lesson", "to play a trick on someone" or "to treat someone with contempt".
Highly-rated answerer
Bu cevap yardımcı oldu mu?
Deleted user
- Lehçe
@zosia-samosia You're welcome 😊
Highly-rated answerer
Bu cevap yardımcı oldu mu?