Question
Güncellenme tarihi:
8 Şub 2020
- Rusça
-
Portekizce (Brezilya)
-
İngilizce (Birleşik Krallık)
-
Lehçe
Lehçe hakkında soru
Przygotowywać się. ve Przygotować się. arasındaki fark nedir?Sadece örnek cümleler vermekten çekinmeyin.
Cevaplar
Read more comments
- Lehçe
Przygotowywać się - czasownik zwrotny niedokonany
Przygotować się - czasownik zwrotny dokonany
"Wczoraj przygotowywaliśmy się do wyjazdu." - ale nie wiadomo czy zakończyliśmy te przygotowania
"Wczoraj przygotowaliśmy się do wyjazdu." - oznacza czynność zakończoną
Highly-rated answerer
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
Słowa znaczą to samo, ale są używane w innych kontekstach, na przykład:
Ile można się przygotowywać na randkę?! Wyjdź w końcu z tej łazienki!
Muszę się porządnie przygotować na ten egzamin.
Musisz się na to dobrze przygotować.
Przygotowywałam się do tego całe życie!
przygotowywać się - aspekt niedokonany
przygotować się - aspekt dokonany
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
@Patiszek Aspekt dokonany i niedokonany, te czasowniki to para aspektowa. Tryb może być oznajmujący, pytający, rozkazujący i ewentualnie łączący.
Highly-rated answerer
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Rusça
Nie mogę wybrać najlepszą odpowiedź. Wy trzej jesteście najlepsi.
Dziękuję bardzo!
- Lehçe