Question
Güncellenme tarihi:
15 Eki 2018
- İngilizce (ABD)
- İspanyolca (İspanya)
-
Lehçe
Lehçe hakkında soru
Polskie ve Polscy arasındaki fark nedir?Sadece örnek cümleler vermekten çekinmeyin.
Cevaplar
Read more comments
- Lehçe
Przymiotnika "polskie" używamy, gdy chcemy powiedzieć, że jakaś rzecz pochodzi z polski np. To są polskie jabłka, natomiast gdy chcemy powiedzieć, że jakieś osoby są polakami możemy użyć przymiotnika "polscy" np. To są polscy żołnierze
Bu cevap yardımcı oldu mu?
Deleted user
”Polskie potrawy (jedzenie) etc..” - something that is ours, something that is typical Polish, something that is related to our traditions etc..
"Polscy aktorzy, piosenkarze etc..” - applies to people from Poland.
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
Można mieć polskie korzenie a Polacy to ludzie pochodzący z polski
Bu cevap yardımcı oldu mu?
- Lehçe
polskie is an adjective that is used with the non-masculine-personal nouns and polscy is used with the masculine-personal nouns
Bu cevap yardımcı oldu mu?